torstai 31. maaliskuuta 2016

Autiotuvassa kokkaamista

Yksi suomalainen kansallisaarre ovat valtion autiotuvat. Niihin voi erämatkaaja majoittua yöksi ja saada lämpöa ja turvaa. Ne ovat avoinna kaikille ja tuvan täyttyessä ensin tulleet antavat tilaa uusille tulijoille. Tosin vuosikymmenten aikana näin ei ole vielä koskaan tarvinnut tehdä.

Maaliskuun retkellä olimme kuvan tuvalla kuusi yötä. Niistä kolme olimme kahdestaan ja muina iltoina seurana oli muutama muukin.

Varustelu on yksinkertainen, mutta telttamajoitukseen verrattuna ruhtinaallinen. Kaminasta saa lämpöä ja liiteristä löytyy puita. Varusteet on näin mukava kuivata. Puulaverilla nukutaan ja pöydän ääreen mahtuu neljä istumaan. Kuvan kämpän virallinen mitoitus on kymmenelle henkilölle.


Sinisen hetken tunnelmaa.


Päivän pilkkisaalista käsittelemässä.


Uskollinen spriikäyttöinen Trangia-kopio tuo tunnelmaa ja ruoka valmistuu. Kokata voi myös kaminan päällä, mutta tällöin lämmittää turhaan koko tupaa.


Kalat melko runsaassa voissa.


tiistai 29. maaliskuuta 2016

Pilkkisiikaa Enontekijöltä

Riekonmetsätyksen lomassa oltiin yhtenä päivänä pilkillä.
Jäätä Fielmasjärvessä oli melkein kairan varren verran. Muutamia reikiä kuitenkin tehtiin.
Saalis ei ollut suuren suuri, mutta mukavan illallisen se kruunasi.

Elävää kuvaa järveltä:

Fielmasjärven pilkkikalat

Fielmasjärvi kylpee maaliskuun auringossa.


Kaksi siikaa ja kaksi ahventa - pieniä kaikki.


Kalat paisteltiin spriikeittimen tulella runsaassa voissa. Kuivatuista porkkanoista ja perunamuussijauheesta tehtiin aterian pohja.


maanantai 28. maaliskuuta 2016

Riekon matkaa hangilta lautaselle

Videolla riekon suolistusta. Linnut säilyvät höyhenet päällä pakkasessa jopa useita vuosia hyvinä.

Riekon suolistus



torstai 17. maaliskuuta 2016

Silakkamunakas - mainio aamiainen

Oikeasti ajatukset ovat jo kohti Lapin hankia ja riekkojen pyyntiä. Olemme Helsingistä tunnin sisällä lähtemässä. Edessä on 1200 km loma-ajelua. Sitten päästään suksille.

Silakasta on moneksi, jopa herkullisen aamiaisen siitä saa.

Silakkamunakasta lautasella salaatin ja jugurttikastikkeen kera.


Silakkafileet pyöriteltiin ruisjauho-sesaminsiemen -seoksessa ja paistettiin rypsiöljyssä.


Munakaspohja liukkaalla pannulla kypsymässä ...


Täytteeksi myös kuullotettua paprikaa ja sipulia intialaisella mausteseoksella ryyditettynä.


Lopputulos on tässä. Kääntäminenkin tällä kertaa onnistui.


keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Kuusamoslaishenkinen savulohikeitto


Hieman erilaisen kalakeiton saa, kun soseuttaa perunat ja sipulit. Sitten vaan sekaan kalapalat ja tilliä.

Noin kuudelle ruokailijalle:
1 kg peruna-sipuli -silppua (2 osaa perunaa, 1 osa sipulia)
200 g kylmäsavulohta
200 g tuoretta lohifilettä
2 dl kermaa
nippu tilliä
suolaa maun mukaan

Valmistus: keitetään peruna-sipuli -silppu kypsäksi 0,8 litrassa vettä. Soseutetaan. Lisätään joukkoon paloiteltu lohi, kerma ja silputtu tilli. Annetaan vielä kiehahtaa ja hetken hautua. Tarkastetaan suola.

Kuvan kalat ovat Inarin taimenia. Mutta syötävää saa myös kaupan lohesta.



maanantai 14. maaliskuuta 2016

Suomen paras riekkopata

Uusi riekonmetsästysmatka Ylä-Lapin hangilla on edessä loppuviikosta. Sitä odotellessa on mukava fiilistellä toissailtaisella kahden hengen riekkoaterialla.

Ideana tässä on hauduttaa riekko kokonaisena uunissa. Linnun lisäksi pataan pistetään yksi 200 g palsternakka, paprika, sipuli ja kuivattuja sieniä. Kaapista löytyi toissavuotisia matsutakeja, joilla täytin riekon vatsan. Yksi purkillinen kermaa tarvitaan sekä mustapippuria myllystä ja hyppysellinen suolaa.


Näistä maisemista aterian lintu viime vuoden maaliskuulla saatiin. Tarkkasilmäinen erottaa ammutun riekon hangella.


Riekko uunin kestävässä lasikulhossa. Kasvikset on jätetty suuriksi paloiksi. Tähän kerma päälle ja kahvikupillinen vettä, koska riekon sisään laitetut sienet olivat liottamattomia. Uuniin vähintään kolmeksi tunniksi, lämpätila reilut 140 astetta. Alumiinifoliota tiukasti vielä päälle.


Näiden kuvien välillä saunottiin rantasaunalla ja pulauteltiin jäiden seassa purossa.


Lisukkeeksi keitin muutaman lapin puikulan. Ruokajuomana nautuimme uusiseelantilaista Pinot Noir viiniä. Maut olivat aromaattisia ja täyteläisiä - hienosti harmoniseerasivat keskenään.




maanantai 7. maaliskuuta 2016

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Ruodoton norssi - gourmeeta Reposaaresta

Norssi (kuore) on herkullinen ja miedon makuinen kala. Erityisen hyvä piirre siinä on ruotojen häviäminen paistettaessa. Paisteut kalat olisivat varmasti myös pikkulasten herkkua, kun joku vaan niitä tarjoaisi!

Ollaan useamman kerran tiirailtu norssin pilkkijöitä Porin Reposaaressa. Nyt päätettiin vihdoin koettaa itse onneamme. Takana oli viime viikonlopun 30 reikää ja nolla kalaa Vaasan Raippaluodossa. Mutta nyt kyllä oli meilläkin kalaonni matkassa. Kaloja saatiin kahdessa ja puolessa tunnissa 144 norssia, muutama ahven ja yksi kiiski vielä päälle.

Norsseja oli selvästi kolmea kokoa. Suurimmat olivat poikkeuksetta mädistä pulleavatsaisia naaraita.
Kalat tarttuivat yhtä hyvin pystypilkkiin ja silakkalitkaan. Kertaalleen Jaana sai litkalla triplat.


Norssinkalastaja Jaana esittelee ylpeänä 5,6 kilon saalista.


Kalat perattuna. Näistä riitti pakkaseen useita pusseja.


Yksi satsi tehtiin saman tien.  Norssit leivitin ohrajauho-suola -seoksessa. Lisukkeeksi tillillä, sitruunalla, sokerilla ja suolahyppysellisellä maustettua Turkin jugurttia. Tavallista maukkaampi muussi syntyi kahdesta osasta perunaa ja yhdestä osasta palsternakkaa.


Annos lautaselle sommiteltuna. Gourmeeta Reposaaresta.