keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kaurispata


Pakkasesta löytyi reilun kilon pala metsäkauriin paistia. Se oli vuodelta 2010.
Rasvattoman riistan hyvä ominaisuus on pitkä säilyvyys pakastettaessa kunhan se on ilmatiivissä paketissa
vaikka muovikelmussa. Riistalinnut ja jänikset pakastetaan suolistettuna ja kokonaisena höyhenineen ja karvoineen tiiviisti folioon käärittynä ja teipattuna.

Valurautapataan muutama sipuli ja suuri paprika kuutioituna. Suolataan ja pippuroidaan. Vettä niin että ainekset melkein peittyvät. Uuniin kypsymään 150 asteessa useaksi tunniksi. Hauduttamista voi jatkaa reilussa sadassa asteessa vielä reilusti pitempäänkin.



torstai 20. helmikuuta 2014

Lisää rusakosta

Alkuruokakeitto rusakon liemeen:
Rusakon rangasta keitetään lientä. Muutama palternakka, paketillinen koskenlaskijaa ja korianteria.
Kuutioidut palsternakat kiehautetaan. Sekaan kuutioitu koskenlaskija. Haudutetaan tasaiseksi.
Suolaa ja pippuria maun mukaan. Päälle korianteria.


Paistos rusakon lihasta:
Rusakon kypsät rankalihat otetaan talteen. Vuokaan lisäksi pekoniviipaleita. Päälle munamaitoa. Mausteeksi suolaa ja pippuria. Kypsennetään 175-asteisessa uunissa pinnalta ruskeaksi.
Hyvää sellaisenaan alkuruokana raikkaiden marjojen kanssa tai osana pääruokaa.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Rusakonpaistista uunipataa

Rusakon takakoivista riittää syömistä kuudesta kymmeneen henkilölle.

Koipien lisäksi pataan tarvitaan pari sipulia, 1 - 2 palsternakkaa, porkkanaa, rouhittua mustaa pippuria, ruokakermaa ja suolaa. Ei muuta.

Kuutioidut juurekset lihojen päälle, mausteet ja kerma. Lisätään vettä, kuitenkin niin että päällimmäiset juurekset jäävät näkyviin.

150-asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi, jonka jälkeen lämpö reiluun sataan ja annetaan hautua niin pitkään kuin maltetaan. Aina vaan paranee. Lopulta luut lähtevät lihoista itsestään.

Tarjoillaan perunoiden tai perunamuusin, salaatin ja raikkaiden marjojen kera.



perjantai 7. helmikuuta 2014

Rusakon file


Rusakon fileestä saa alkuruuan kahdeksalle.

Lisukkeena hunajamelonia, mustia viinimarjoja, kuullotettua punasipulia sekä karamellisoitua jäniskastiketta.

Fileet pippuroidaan, suolataan ja annetaan lämmetä huoneen lämpöön.

Paistetaan nopeasti tulikuumalla pannulla öljyssä. Tapanani on vielä leikata fileet pienemmiksi ja nopesati pyöräyttää pannulla.

Kastike: lasilinen jänislientä, desi sokeria, 100 g voita ja lasillinen punaviinia. Pippuria rouhitaan myllystä ja hieman suolaa. Annetaan kiehua hiljalleen kokoon kunnens kastike sakenee ja karamellisoituu.











keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kuha ja vihanneksia

Tästä riittää kymmenelle.

Kaskisten kuha 2,2 kg. Kalakastikkeeseen limetin mehu, öljyä, kaksi valkosipulin kynttä murskattuna, suolaa.

Lisuke 1: Iso purjo, rasiallinen minitomaatteja, parsakaalia, limettiä, muutama valkosipulin kynsi, pinaattia 200 g, 500 g turkinjugurttia, nippu persiljaa, cashew-pähkinöitä 200 g.

Lisuke 2:  Kolme kypsää avokadoa, sitruunaa ja suolaa.


Kala laitetaan 200 asteiseen uuniin pellin päällä maustamattomana. Uunissa noin 40 minuuttia.
Lisukkeet ehtii valmistaa, kun kala on laitettu uuniin.



Murskatut valkosipulin kynnet kuullotetaan. Sekaan myös pähkinät ja pienitty parsakaali. Kypsennetään kevyesti. Jugurtti seuraavaksi ja päällimmäiseksi pinaatin lehdet. Haudutetaan ja lopuksi vielä tomaatit ja persilja.

Avokadon liha muussataan haarukalla ja maustetaan tilkalla sitruunamehua ja suolalla.

Tässä vaiheessa kala on kypsää ja siitä irroitetaan liha ja laitetaan lautaselle. Päälle pirskotetaan limetti-öljy -kastiketta.